Conflictul din Siria a divizat deja statele lumii, a dus la tensiuni mari între sunniţi şi şiiţi, a lăsat în urmă peste 80.000 de morţi, s-a extins către statele vecine, în special Liban. Iar lucrurile se complică şi mai mult. Există divergenţe mari chiar între diferitele grupuscule ale rebeliunii, iar implicarea statelor din regiune a reuşit doar să le agraveze. Şovăielile şi disensiunile dintre rebeli irită Occidentul şi riscă să pună în pericol conferinţa internaţională de pace ce ar trebui să aibă loc în iunie, la Geneva.
Ieri, unele grupări de opoziţie siriene lăudat decizia statelor europene de a permite expirarea embargoului asupra armelor, alte formaţiuni spuneau că hotărârea este insuficientă şi vine prea târziu. Astăzi, rebelii din Siria au lansat un comunicat dur pe cei din coaliţia de opoziţie din străinătate şi i-au acuzat că au eşuat în a fi adevăraţi reprezentanţi ai revoluţiei siriene. Emis în numele Mişcării Revoluţionare, comunicatul citat de BBC cere ca cel puţin jumătate din liderii Coaliţiei Naţionale siriene să facă parte din „forţele revoluţionare”.
Sunt doar două semne ale unor neînţelegeri mari în cadrul forţelor ce luptă pentru răsturnarea regimului lui Bashar al Assad.
Iar opoziţia siriană, deşi s-a reunit încă de joia trecută la Istanbul, tot nu a reuşit să se pună de acord nici măcar dacă şi cine să participe la conferinţa de pace de la Geneva, pentru încă o şansă de a găsi o soluţie politică pentru sângerosul conflict. Blocajul din sânul coaliţiei siriene e determinat în bună măsură de rivalitatea dintre doi actori importanţi din regiune: Qatar şi Arabia Saudită. Qatarul de pildă sprijină Fraţii Musulmani din cadrul Coaliţiei rebele şi se opune ca sub această mare umbrelă să intre alţi 20 de noi membri, aşa cum solicită Arabia Saudită, Statele Unite şi Franţa. Statele lumii se tem că la confeinţă nu vor fi repreze