Comisia Europeană a remarcat miercuri 29 mai că România are un deficit public în scădere. O uşoară crestere economică anul trecut şi o usoară ameliorare în acest an sint semne îmbucurătoare. Şomajul şi mai ales în rândul tinerilor ramâne totuşi foarte ridicat la 23%, în concordanţă cu media europeană, din păcate.
Situația finanțelor publice ale României s-a îmbunătățit, deficitul bugetar se află sub pragul de 3 % în 2012, dar nivelul redus de conformitate fiscală reprezintă « o provocare majoră pentru sistemul fiscal al României ».
Comisia Europeană se referă aici în special în ceea ce privește TVA-ul și impozitarea veniturilor salariale.
Opt recomandări îi sint făcute ţării, al cărei deficit public este mic (2.4% anul acesta si chiar 2% anul viitor), printre care asigurarea independenţei justiţiei : România trebuie să ducă la bun sfârsit programul de asistenţă tehnică de care beneficiaza din partea UE si FMI.
Consolidarea fiscală favorabilă creșterii economice trebuie asigurată. La fel trebuie pusă în aplicare strategia bugetară pentru anul 2013 și pentru perioada ulterioară conform calendarului prevăzut, asigurând astfel atingerea obiectivului pe termen mediu până în 2015
Ţara trebuie să continue reformele în sistemul sănătății « pentru a spori eficiența, calitatea și accesibilitatea acestuia, în special pentru persoanele defavorizate și pentru comunitățile îndepărtate și izolate ».
Se vorbeşte şi despre inserție profesională și productivitatea forței de muncă de realizat prin revizuirea politicilor active în domeniul pieței forței de muncă.
Accelerarea reformei învățământului este vitală la fel şi consolidarea guvernanței instituțiilor și a administrației publice.
România trebuie să îmbunătățească și să simplifice mediul de afaceri şi să asigure o independentă a justitiei şi o combatere eficientă a coruptiei. @N