Întrucât cu o săptămână în urmă – dacă mai țineți minte –, în prima parte a materialului prin care ne-am propus să marcăm cei 45 de ani trecuți de la înființarea actualului județ Satu Mare, nu am reușit să reproducem integral „Comunicatul Comisiei judeţene cu privire la delimitarea localităţilor din judeţ“, se cuvine ca, în cele ce urmează, recurgând la „Cronica sătmăreană – Organ al Comitetului județean Satu-Mare al P.C.R. și al Consiliului popular județean provizoriu“, nr. 85 (824), din 29 mai 1968, să ne continuăm întreprinderea retrospectivă prezentând și citând – în reluare și continuare – Comunicatul Comisiei judeţene cu privire la delimitarea localităţilor din judeţ „Judeţul Satu Mare dispune de o vastă reţea de unităţi social-culturale cuprinzînd 316 şcoli de cultură generală, 22 licee şi scoli profesionale, 11 spitale, cinematografe, case de cultură, cluburi, cămine culturale etc.
Consultarea largă a organizaţiei judeţene de partid, a deputaţilor, a tuturor locuitorilor judeţului nostru, faptul că în acţiunea de delimitare administrativ-teritorială a localităţilor s-a pornit de la situaţia demografică, economică, social-culturală, aşezarea geografică, principalele artere de comunicaţie, de la perspectivele şi posibilităţile de dezvoltare ale aşezărilor rurale şi urbane din judeţul Satu-Mare, au făcut ca propunerile supuse dezbaterii publice să întrunească adeziunea şi aprobarea oamenilor muncii din judeţul nostru.
Pe baza analizei fiecărei propuneri cu privire la delimitarea administrativ-teritorială a localităţilor, Plenara comună a Comitetului judeţean de partid şi a Consiliului popular judeţean provizoriu a dezbătut şi a aprobat propunerile Comisiei judeţene de partid și de stat, le-a înaintat Consiliului de Miniştri, care, prin Hotărîrea Nr. 1135 din 27 mai 1968, le-a definitivat şi aprobat după cum urmează:
Municipiul Satu Mare, oraşel