Curtea Constituţională a României a luat în discuţie astăzi sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind Statutul parlamentarilor. În final, CCR a decis să amâne discuțiile pentru data de 19 iunie, motivând că tema este complexă.
Această amânare va face ca sesizarea șefului statului să fie analizată de CCR în noua ei componență, din care vor face față fostul șef al DNA, Daniel Morar, fostul deputat PSD Valer Dorneanu și fostul ministru al Justiției, Mona Pivniceru.
Care au fost obiecțiile președintelui
Pe 26 aprilie Administraţia Prezidenţială informa că Traian Băsescu a trimis preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate a legii care modifică Statutul deputaţilor şi al senatorilor.
În cererea de sesizare, Băsescu obiectează față de articolul I al legii în cauză, care prevede că o cerere de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului adresată Camerei dincare acesta face parte trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei. Raportul Comisiei juridice, care avizează sau nu cererea și o trimite plenului, "va face referiri punctuale la motivele concrete, legale şi temeinice invocate''.
Şeful statului atrage atenţia şi asupra prevederii conform căreia Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sesizează Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, în cererea de începere a urmăririi penale care are legătură cu exercitarea mandatului unui membru al Guvernului care are şi calitatea de deputat sau de senator, trebuie să precizeze în cererea către Parlament să conţină motivele concrete, legale şi temeinice care justifică începerea urmăririi penale, la care Raportul Comisiei juridice "va face referiri punctuale''.
@N_P