În trafic, la plajă sau încă la birou, zilele libere legale (bank holidays) sunt sărbătorite diferit în toată lumea. Din Seul până la Bucureşti, iată un rezumat la activităţilor preferate de oamenii din toată lumea în zilele declarate oficial libere.
Coreea de Sud
Programul de muncă din Coreea de Sud este unul dintre cele mai lungi din toată lumea, aşa că nu este neobişnuit pentru angajaţi să stea la birou până la ora 21. Oricum, nimeni nu pleacă înaintea şefului. Aşa că atunci când este o zi liberă legală, există o mică disperare după porţia de libertate la care se tânjeşte. Ceea ce înseamnă o altă zi petrecută nu la birou, cât în trafic. Un sfert din populaţia ţării locuieşte în Seul, iar în timpul verii, în zilele libere, blocajele şi ambuteiajele iau proporţii spectaculoase, încât ajung subiect de prima pagină a ziarelor, potrivit BBC.
În Coreea de Sud se produc maşinile Hyundai şi Kia, iar ţara este îndeajuns de bogată încât aproape fiecare familie are cel puţin o maşină. Cei mai mulţi se îndreaptă către coastă sau în pădurile munţilor din nord, pentru a se răcori, mai ales când zilele libere se leagă de weekend. Pentru mulţi coreeni, aceste mici escapade sunt echivalentul concediului anual pe care nu şi-l iau. Cultura serviciului este atât de puternică aici, că cel mult două zile libere îşi pot lua angajaţii fără să supere şefii.
Statele Unite ale Americii
În medie, un american are mai puţin de trei săptămâni de concediu plătit pe an, în măsura în care are un job. Aşa că atunci când vine timpul sărbătorilor naţionale, cum ar fi Memorial Day, încep să se simtă diverse arome în aer. Mirosul de hot-dog, burgeri şi tacos, în cadrul familiei restrânse. Zilele libere sunt petrecute între prieteni, familie şi mâncare. În California, sunt populare excursiile de o zi la plajă sau la munte, iar locurile destinate grătarelor se