Europa de Vest a început să critice tot mai mult Rusia deoarece continuă livrarea de arme către guvernul sirian aflat la putere, considerând foarte grav că livrează rachete aer-sol, considerate sub aspectul puterii de distrugere echivalentul rusesc al rachetelor americane Patriot. Ieri, considerând exagerate acuzaţiile Occidentului, preşedintele rus, Vladimir Putin, a spus că expedierea în regim de urgenţă a rachetelor este un factor de asigurare a stabilităţii în Siria. Mai mult, Vladimir Putin a precizat că rachetele ruseşti vor descuraja orice intenţie de a se interveni din exterior, acestea fiind cu atât mai necesare cu cât Uniunea Europeană a anulat embargoul stabilit în ceea ce priveşte livrarea de arme rebelilor.
Vice-ministrul Externelor, Serghei Riabkov, a declarat, la rândul său, că expedierea rachetelor ruseşti are un singur scop: să descurajeze pe toţi care au de gând să transforme conflictul intern sirian într-unul internaţional. De asemenea, Serghei Riabkov a criticat Occidentul că a anulat embargoul referitor la livrarea de arme rebelilor sirieni, acuzând Uniunea Europeană că una spune şi alta face. Serghei Riabkov a precizat că anularea embargoului contravine flagrant cu Declaraţia de la Geneva, din iunie 2012, când partea rusă şi cea occidentală au căzut de acord ca situaţia conflictuală siriană să se rezolve prin organizarea unei conferinţe internaţionale.
Reamintim că, în 2010, guvernul de la Moscova şi cel de la Damasc au semnat un acord pentru livrarea a patru baterii cu rachete S-300, incluzând şase rampe de lansare, cu o rază de acţiune de 200 de kilometri, totul pentru o sumă de 900 milioane de dolari. Prima livrare trebuia să aibă loc abia în vară, în portul Tartus. La aflarea veştii, Israelul şi-a manifestat nemulţumirea, considerând că livrarea de rachete ruseşti va creşte forţa de atac a Siriei care nu a privit niciodată, împre