Medicii specialişti şi cei primari vor putea acorda consultaţii private în unităţile publice, potrivit proiectului legii salarizării, aflat în discuţii la Ministerul Sănătaţii. Sursa: CODRIN PRISECARU
Costul unei consultaţii nu poate fi mai mare de 150 de lei. În plus, doctorii vor avea dreptul să interneze pacienţi „privaţi”. „Taxa plătită de pacient va fi distribuită: 70% medicului, 20% personalului implicat în îngrijire,10% unităţii sanitare”, potrivit actului MS.
Prin consultaţii private în spitale publice s-a reuşit „legalizarea şpăgilor”, în Franţa, în urmă cu 25 de ani.„Au dreptul să acorde consultaţiile mai ales medicii foarte căutaţi. Diferenţa faţă de România e că în Franţa asigurările private acoperă costurile pentru pacienţi”, explică un medic român care a lucrat mulţi ani în Franţa.
Proiectul MS mai prevede ca venitul unui medic angajat să cuprindă o parte fixă şi una variabilă, în funcţie de „calitatea, cantitatea şi fedelizarea muncii. Veniturile pot varia în funcţie de gradul de îndeplinire a criteriilor de la -30% la +100%”. Chirurgul Lazăr Fulger, şeful Colegiului Medicilor Timişoara, ştie doar de un proiect de creştere a salariilor în funcţie de performanţă: „Dacă ai 10 chirurgi nu sunt toţi la fel de buni. Unii au mai multe cazuri rezolvate, o mortalitate mai mică. Aceştia ar trebui mai bine plătiţi.”
Managerul Spitalului Județean Constanța: „Ministerul Sănătăţii pune din nou carul înaintea boilor”
Propunerea spre dezbatere a ministerului Sănătăţii de a se percepe o taxă suplimentară de la pacienţii internaţi care vor să fie trataţi sau consultaţi de medicul ales de ei este privită cu scepticism de managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dan Căpăţână.
El consideră că propunerea nu este viabilă pentru că în mai toate ţările din Europa, plata pentru medicul ales de către pacient se efectuează prin si