Un reportaj de la gimnaziul din satul Sirota, raionul Orhei, în care învaţă doar 52 de elevi. Curtea Constituțională a decis săptămâna trecută că reforma educației nu încalcă legile țării, cum s-a plâns într-o sesizare deputatul Sergiu Sârbu, care spunea că reorganizarea școlilor ar contraveni principiului autonomiei locale. Dincolo de verdictul Curții, reforma rămâne controversată. Alla Ceapai stat de vorbă cu elevii și profesorii din satul Sirota, raionul Orhei, care de la 1 septembrie vor merge la altă școală, la câțiva kilometri distanță.
Deşi edificiul gimnaziului din satul Sirota este unul impunător - are două anexe, fiecare cu câte două nivele - este uimitor să afli că aici studiază doar 52 de elevi. Acum un deceniu a fost dat în exploatare parţial doar primul nivel. Sălile de clasă sunt mici, iar în fiecare poţi vedea cel mult patru bănci şcolare şi masa profesorului. Şi asta pentru că în fiecare clasă sunt cel mult 8 copii. Bunăoară, în clasa 5 studiază doar trei băieţi, spune directoarea gimnaziului Maria Tricolici:
Clasa a 5-a la şcoala din Sirota x Clasa a 5-a la şcoala din Sirota „Am trecut aici numai la etajul unu. Fără reţele de canalizare, fără apă înăuntru. Adică reţeaua de apeduct în curte este. Cantina nu este finalizată. Avem bibliotecă într-o sală. Avem două calculatoare într-o sală. Dar ceea ce ţine de sală sportivă, festivă nu avem. Iată acest hol pe care îl vedeţi ne serveşte şi ca sală festivă şi ca sală sportivă.”
Chiar şi în aceste condiţii vestea că gimnaziul va fi reorganizat în şcoală primară de la 1 septembrie i-a întristat pe profesorii şi elevii de aici, spune Maria Tricolici.
Deocamdată, nu este foarte limpede unde îşi vor continua studiile cei 25 de elevi din clasele gimnaziale. Părinţii vor trebui să aleagă fie la gimnaziul din satul din preajmă Step-Soci, fie la liceul din oraş