Mai multe persoane din Sălaj au fost înşelate în ultima perioadă de indivizi care se dau drept poliţişti sau având alte calităţi şi le cer bani pentru a evita întocmirea unui dosar penal pe numele soţului, copilului sau altui membru al familiei care ar fi produs un accident de circulaţie.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, în plasa hoţilor ce acţionează prin intermediul telefonului au căzut, în ultima perioadă, mai mulţi sălăjeni. Poliţiştii spun că păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, cu copii sau soţi plecaţi în străinătate şi se face de regulă prin telefonul fix, dar nu sunt excluse nici reţelele mobile de telefonie.
Din declaraţiile făcute de victimele hoţilor rezultă că aceştia foloseau în escrocheriile lor câteva scenarii. De regulă, sunau şi spuneau că un aparţinător al familiei - soţ, soţie sau copil - a produs un grav de circulaţie soldat cu morţi şi răniţi, acesta este arestat, iar pentru eliberarea lui trebuie să plătească diverse sume de bani; sau pentru a nu i se întocmi dosar penal trebuie să plătească victimelor pe loc o anumită sumă de bani.
,,Cel mai recent caz de înşelăciune o vizează pe o femeie din localitatea Var, care a fost sunată în 23 mai, pe telefonul fix, de o persoană care s-a recomandat a fi poliţist şi care i-a relatat faptul că soţul ei a accidentat mortal o persoană şi este reţinut în biroul unui procuror, iar pentru eliberarea lui trebuie să plătească 3.000 de lei. Apelantul i-a solicitat femeii un număr de telefon mobil, pe care a sunat-o şi a ţinut-o la telefon aproximativ 2 ore (pentru a nu putea lua legătura cu soţul ei), timp în care a îndrumat-o spre o bancă din Jibou, de unde a trimis, prin Western Union, 3.000 lei unui bărbat pe nume Stanciu Costin Ionuţ", precizează purtătorul de cuv