În perioada evenimentelor din aprilie 2009, Ion Nedelcu a fost reţinut şi bătut de către colaboratorii de poliţie. După un şir îndelungat de procese în instanţele de la Chişinău, încheiate fără succes, victima a mers după dreptate la CEDO.
La 7 aprilie 2009 Ion Nedelcu, împreună cu alte 17 persoane din raionul Cahul, a venit la Chişinău pentru a participa la acţiunile paşnice de protest faţă de fraudarea rezultatelor alegerilor. Acolo, după ce au auzit împuşcături, împreună cu un coleg au decis să se reîntoarcă la microbuz, dar au fost somaţi de nişte persoane îmbrăcate în uniforme de poliţie cu cagule pe cap. Reclamantul s-a conformat ordinului şi a oprit.
El a fost plasat brutal într-un automobil al poliţiei care era deja plin cu alţi tineri şi a fost transportat la sediul Comisariatului General de Poliţi (CGP). La CGP, reclamantul a fost maltratat de către colaboratorii de poliţie şi alte persoane în civil, inclusiv a trecut prin “coridorul morţii”, a fost obligat să se dezbrace în pielea goală, a fost plasat într-o celulă de 12 metri pătraţi împreună cu alte 16 persoane.
Reclamantul a fost reţinut de facto la 8 aprilie 2009, aproximativ la orele 00.40. Procesul verbal de reţinere a fost întocmit abia spre seară, la ora 19.00. În acest fel, reclamantul s-a aflat în detenţie arbitrară mai mult de 18 ore, timp în care a fost supus maltratărilor.
La 9 aprilie 2009 a fost pornit un dosar penal pe numele lui Ion Nedelcu, acesta fiind învinuit de comiterea infracţiunii de dezordini în masă. La 9 aprilie a fost pornit un dosar penal în care Nedelcu a fost învinuit de dezordini în masă şi arestat pentru 30 de zile. Pe 17 aprilie el a fost eliberat şi ulterior, scos de sub urmărirea penală.
În faţa înaltei Curţi, reclamantul este reprezentat de către avocaţi şi jurişti din cadrul Asociaţiei Promo-LEX.