În prima parte, am scris despre cum funcţionează cele trei tehnologii şi ce avantaje are fiecare. Acum, vă prezentăm durata de viaţă e fiecăreia, precum şi consumul de energie.
Durata de viaţă a plasmelor este de aproximativ 60.000 de ore, ceea ce înseamnă 20-25 de ani de vizionare, dar după circa 30.000 de ore capacitatea de iluminare scade la jumătate.
Durata de viaţă estimată a unui LCD este cuprinsă între 30.000 şi 60.000 ore.
Televizoarele bazate pe tehnologia LED sunt relativ noi şi nu se cunoaşte încă sigur durata lor de viaţă, dar se aşteaptă că va fi cu siguranţă peste cea a LCD-urilor.
Durata de viaţă a ecranelor OLED este de aproximativ 14.000 ore.
"Durata de viaţă depinde şi de producător, nu numai de tehnologia display-ului. Astfel, trebuie ales un producător de renume sau cel puţin unul care oferă o durata de garanţie satisfăcătoare", potrivit specialiştilor de la Samsung România.
Consumul de energie
Consumul exact de energie pentru fiecare tehnologie - LED, LCD, plasmă - nu poate fi specificat exact, deoarece acesta depinde şi de alte tehnologii de fabricare folosite de producător.
Televizorul LCD foloseşte un display cu cristale lichide, iluminate din spate cu tuburi catodice reci (neoane). Televizorul LED foloseşte un display cu cristale lichide, iluminate din spate cu LED-uri care sunt surse de lumină foarte eficiente din punct de vedere al consumului de energie.
Astfel, televizoarele LED consumă mai puţină energie decât modelele LCD şi mult mai puţină decât cele cu plasmă.
Un display cu plasmă conţine milioane de celule prinse între două panouri de sticlă. Celulele acestea conţin gaze nobile şi mercur. Când se aplică impulsuri electrice, mercurul se vaporizează şi transformă gazele în plasmă. Astfel ia naştere imaginea pe ecran. Plasmele au cel mai mare consum de energie dintre toate