Organizaţia nonguvernamentală Platforma Europeană de Dezvoltare a lansat, astăzi, la Bucureşti, o campanie pentru introducerea accesului pacienţilor români la tratamente potrivite determinate în urma unor teste genetice.
În deschiderea conferinţei, Nela Păvăloiu, preşedinta Platformei Europene de Dezvoltare, a spus că pacienţii din România trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca şi cei din celelalte ţări ale UE. "Acum avem acelaşi tratamente pentru boli indentice indiferent de pacient. Ori, s-a dovedit că acelaşi tratament aplicat diferiţilor pacienţi nu duce la rezultate similare. Avem nevoie de terapii potrivite pentru grupuri potrivite de pacienţi, administate la momentul potrivit", a afirmat ea.
Terapie eficientă mai ales în oncologie
Terapia personalizată are la bază testele genetice moleculare şi poate fi extrem de eficientă în oncologie, mai ales. Cu ajutorul acestor teste genetice se poate face selecţia medicamentelor adecvate, se reduc efectele adverse, prelungindu-se şansele la viaţă ale pacienţilor.
"Românii care suferă de afecţiuni necruţătoare pe care medicina curentă nu le poate trata trebuie să ştie că există alternativă în medicina personalizată şi să ceară medicilor lor dreptul la acest tratament. Pacienţii români nu au în acest moment aceeaşi şansă la viaţă ca ceilalţi europeni. Lista de medicamente compensate nu a fost actualizată din 2008, ori, medicamente noi se descoperă în fiecare an", a adăugat Nela Păvăloiu.
Campania Platformei Europene de Dezvoltare se va desfăşura timp de un an. Pentru o iniţiativă legislativă la nivel naţional ar fi nevoie de strângerea a 100.000 de semnături, iar la nivel european de un milion. În acest scop, a fost lansată o petiţie online prin care se cere introducerea medicamentelor şi a tratamentelor personalizate pe lista compensatelor din România.
Vasle Cepoi: "Iniţiativa promovează un con