România ar trebui să fie împărţită în 10 regiuni, nu în 8, iar cea de Sud-Est nu ar trebui să conţină judeţele Buzău şi Vrancea. O spun specialiştii Centrului Naţional Agro-ecologic de Cercetare de la Fundulea. Şeful instituţiei, Ion Toncea, citat de portalul reporterntv.ro, a declarat că regionalizarea ar trebui să ţină cont de caracteristicile naturale şi economice ale judeţelor.
Studiile făcute încă de acum aproape 30 de ani de economiştii de la Centrul Naţional Agro-ecologic de Cercetare de la Fundulea arată că anumite regiuni din România au caracteristici naturale comune. Acestea sunt date de formele de relief, tipul de sol şi activităţi agricole şi fenomenele meteo. În acest context, specialiştii au identificat 10 zone. Prezent la Constanţa, şeful centrului de cercetare, Ion Toncea, a declarat că din acest punct de vedere, România ar trebui să fie împărţită în tot atâtea regiuni.
Toncea spune că aceleaşi carcteristici natural-economice comune ar trebui să ducă la o viitoare regiune de Sud-Est, din care să facă parte, alături de Constanţa, doar judeţele riverane fluviului din apropiere. „Judeţul Buzău, spre exemplu, are în structura sa de la câmpie, la dealuri, şi chiar munţi. E o mică Românie. La fel şi Vrancea”, spune Ion Toncea, care explică faptul că cele două judeţe nu au acelaşi particularităţi cu judeţele din zona de sud-est a României. Potrivit specialiştilor Centrului Naţional Agro-ecologic de Cercetare de la Fundulea, Buzăul ar trebui inclus în Regiunea Moldova Sud, alături de judeţele Vrancea, Bacău şi Vaslui.
Şeful centrului de cercetare de la Fundulea mai spune că a avut o discuţie pe acestă temă şi cu vicepremierul Liviu Dragnea, care i-a promis că îl va invita la şedinţele comisie interdiscilinare ce se ocupă de proiectul regionalizării. Centrul Naţional Agro-ecologic de Cercetare de la Fundulea este o instituţie autono