E.ON România va renunţa la proiectele eoliene dacă schema de sprijin privind energia regenerabilă va fi schimbată, potrivit lui Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.
”Dezvoltarea acestor proiecte depinde mult de schema de sprijin. Dacă propunerea care se discută la ora actuală se va implementa, proiectele noastre vor fi stopate şi este neclar atunci când vom putea relua aceste proiecte. De la începutul anului s-au schimbat deja foarte multe şi nu este un semn de predictibilitate şi de stabilitate, nici pentru noi nici pentru alţi investitori”, a spus Hajdinjak, la o conferință de presă.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă declara, recent, că factura pentru electricitate a consumatorului final ar putea scădea cu 10% de la 1 iulie 2013, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei privind modificarea şi completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.
Oficialul a explicat că pentru trei ani se amână acordarea unui certificat pentru eolian, două pentru energia solară şi unul pentru hidro.
Proiectul de act normativ, lansat în dezbatere publică de Ministerul Economiei, propune amânarea temporară începând cu 1 iulie 2013 a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate de până în 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (2 certificate verzi), corelat cu tendinţele constatate din prima analiză de monitorizare a schemei. Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice şi solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene.
Documentul propune, de asemenea, exceptarea de l