Cinci pelicule despre Moldova realizate de regizori europeni vor rula într-o nouă secţiune a Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf“. Despre aceasta şi alte inovaţii ale ediţiei din acest an vorbim cu Leontina Vatamanu, directorul artistic al evenimentului.
„Adevărul“: „Cronograf“ se află în pragul celei de-a unsprezecea ediţii. Cum s-a schimbat festivalul de la prima proiecţie?
Leontina Vatamanu: „Cronograf“ s-a lansat în 2001, pe un teren practic gol. Cinematografia noastră era în perioada în care nu se mai făcea nimic. Predecesorii noştri au stopat producţiile, studioul Moldova-Film nu funcţiona, iar generaţia care a venit nu ştia ce să facă. Am decis să iniţiem un festival pentru a aduce nişte producţii de ultimă oră şi să ne conectăm la ceea ce făcea lumea în jurul nostru. Pe parcursul anilor, ne-am ambiţionat să-l organizăm, deşi sunt multe lucruri care ne-ar putea face să ne dezicem de el. Nu facem asta doar pentru că e copilul nostru, dar şi pentru că am acumulat experienţă şi relaţii. Prima ediţie s-a desfăşurat iarna, într-o sală friguroasă, cu doar 20 de spectatori, toţi prieteni de-ai noştri. Acum avem un public fidel pentru că, dincolo de proiecţiile de film, „Cronograf“ e şi un spaţiu de discuţii.
La preselecţie au participat peste 250 de pelicule. Cum sunt triate documentarele şi după ce criterii?
În acest an poştaşul aducea în fiecare dimineaţă câte un braţ de filme. Ne-au venit pelicule din China, Argentina, Canada, Norvegia, în total din peste 20 de ţări. Începem să lucrăm pentru festival încă din toamnă. Este format un juriu de preselecţie, din care anul acesta au făcut parte regizorii Vlad Druc, Boris Cononov, Valentina Plugaru şi alţii. Sunt alese cele mai bune documentare care ar interesa publicul. La sfârşit rămân câteva zeci, pe care le discutăm îndelung. E o muncă grea, dar o facem conştiincios pentru