Demonstraţie culinară din Republica Moldova la Festivalul de Gătit care are loc pe strada Mihail Kogălnicenu cu ocazia Zilelor Clujului. Gheorghe Bazatin a venit tocmai de peste Prut că să le gătească clujenilor ciorbă de miel regală, după o reţetă proprie.
„O numim ciorbă de miel regală pentru că numai regii îşi mai permit să adauge ceva lângă miel”, spune Gheorghe Bazatin, care vine tocmai din Cimişlia, un oraş aflat la 70 de kilometri de Chişinău.
„Adăugăm peşte, obligatoriu la sfârşit. Aşa întreg, sigur curăţat şi spălat. Apoi se mai pune orez, cartofi, legume şi ierburi”, explică bucătarul.
În ciorbă de mai pune, pe lângă morcovi şi ceapă, şi mărar, pătrunjel, piper dulce, ardei dulce şi iute, piper negru şi sare. Prepararea durează două ore şi jumătate.
Gheorghe Bazatin povesteşte şi despre ciorba de miel „care nu este regală”, şi care iese cel mai bine dacă e făcută cu carne de berbec, borş acru şi cimbru.
Deşi este medic specialist în dermato-venerologie, Gheorghe Bazatin are o adevărată pasiune pentru gătit. Ciorba de miel regala, o reţetă proprie, are 20 – 25 de ani vechime.
El spune că mâncarea poate fi un leac, dar şi un duşman. „Până şi apa trebuie să fie folosită cumătat, fără să abuzăm de ea, la fel ca şi celelalte lichide. Printre cele folosite la mâncăruri sunt şi ierburi de leac. Oamenii au înţeles care plante sunt bune şi care nu”, explică Gheorghe Bazatin.