Fiecare mare cutremur deplaseaza continentele pe suprafata Pamantului. Erorile care apar, din aceasta cauza, in indicatiile sistemului GPS pot genera probleme de amploare cosmica, afirma expertii.
Avertismentul se regaseste intr-un studiu publicat recent in revista Journal of Geophysical Research si realizat de expertii Universitatii australiene din Camberra. In lucrarea lor, seismologii au ajuns la concluzia ca fiecare cutremur de mare intensitate deplaseaza continentele in raport unul fata de celalalt pe fondul procesului global de miscare a acestora.
De la inceputul mileniului III, in lume au fost inregistrate 17 de seism cu magnitate de peste 8 grade pe scara Richter. Folosind modelele existente de deplasare a placilor litosferice si a datelor adunate de la peste 100 de senzori stationari ai sistemului prin satelit GPS, oamenii de stiinta au analizat urmarile pe termen lung a 15 seisme de mare intensitate, produse incepand din 2000.
Pe lista au intrat cutremurul din 2001 din Peru (8,5 grade), cel din 2004 din Sumatra (9,2 grade) si cel din 2011 din Japonia. Fiecare din miscarile telurice incluse in studiu au determinat deplasari orizontale de mii de kilometri de la locul lor initial. Iar seismul din Sumatra a determinat ca aproape jumatate din suprafata scoartei terestre sa se miste cu 1 milimetru.
Pentru unii, aceste cifre par nesemnificative, dar cercetatorii, care se ocupa de calcularea nivelului oceanului mondial sau al orbitelor satelitilor artificial, trebuie sa tine cont de orice deplasare, indiferend de amploare ei. „In cazul in care coordonatele statiilor terestre sunt incorecte, nu va putea fi stabilita orbita corecta”, au explicat expertii australieni.
„Problema evidentiata de specialistii Universitatii din Australia este de mare importanta. Aceste deplasari seismice ingreuneaza operatiunile de stabilire a un