Uniunea Europeanǎ se mobilizeazǎ pentru a crea locuri de muncǎ destinate tinerilor. Declaraţiile sunt grave în acest context, mulţi lideri afirmǎ cǎ Europa riscǎ sǎ piardǎ, pe fond de crizǎ şi de inerţie, simpatia şi încrederea tineretului. Cancelarul german, Angela Merkel, este aşteptatǎ joi 30 mai la Paris pentru a pleda, împreunǎ cu François Hollande, în favoarea unor noi iniţiative destinate tinerilor.
În ultimile zile am asistat la o întreagǎ serie de consultǎri între Franţa, Germania, Italia şi Spania în vederea gǎsirii unor rǎspunsuri comune la aceastǎ gravǎ problemǎ: şomajul în rîndurile tineretului. Preeşdintele François Hollande considerǎ cǎ nivelul şomajului printre tinerii avînd între 15 şi 24 de ani a atins un nivel "insuportabil" în unele ţǎri. Intr-un articol semnat în comun şi publicat în ziarul Le Monde, minştrii de finanţe şi ai muncii din Germania şi Franţa considerǎ cǎ acest fenomen, şomajul în rîndurile tineretului, a devenit un pericol social, economic şi politic. Miniştrii germani Ursula von Leyen şi Wolfgang Schäuble, responsabili cu forţele de muncǎ şi respectiv cu finanţele, precum şi omologii lor francezi Michel Sapin şi respectiv Pierre Moscovici, avertizeazǎ cǎ abandonarea tinerilor se poate solda cu atragerea acestora de cǎtre forţele populiste şi extremiste. Existǎ riscul ca o întreagǎ generaţie sǎ întoarcǎ spatele Europei, mai spun cei patru demnitari. Citez din articolul semnat de ei: "Marginalizarea economicǎ au unor pǎrţi întregi din societǎţile noastre este de naturǎ sǎ cangreneze pînǎ şi fundaţiile democraţiilor noastre".
In pofida gravitǎţii situaţiei responsabilii politici europeni se doresc însǎ optimişti şi considerǎ cǎ planul anunţat poate inversa tendinţa actualǎ. Rata şomajului în rîndurile tinerilor este de peste 23 la sutǎ în Europa, deci dublu faţǎ de cea care îi afecteazǎ pe adulţi. Aflat la Paris pentru