„Meseria asta nu-mi oferă prea multe variante“, mi-a spus un art director la o firmă de publicitate. Am vorbit despre presa, un domeniu foarte afectat de evenimentele financiare din 2008, dar şi despre sectorul de comunicare, de care se plângea el, deşi din motive legate mai degrabă de creativitate. Apoi mi-a spus că i-ar plăcea să-şi deschidă o spălătorie auto, dar că nu poate momentan, iar eu mi-am dat neavizat cu părerea, spunându-i că poate e o afacere bună, căci sunt foarte multe maşini în Bucureşti şi oamenii preferă să le păstreze curate. Întrebarea la care mă gândesc este cât de flexibili putem fi şi cât de repede ne putem adapta la nevoile pieţei? Cât de repede ne putem apuca pur şi simplu de altceva şi în ce condiţii? Şi cum ar fi fost dacă am fi primit alte sfaturi după ce am terminat facultatea? Sau pur şi simplu nişte sfaturi pe care să le şi folosim, pentru că, spre deosebire de studenţii care fac şcoală prin alte ţări, studenţii români nu primesc prea multe informaţii în afara programei.
„Iată că editorii siteului Business Insider au strâns câteva sfaturi utile pe care le-ar da acum tinerilor care tocmai au terminat facultatea.
1. Dacă poţi, intră într-un start-up după ce termini facultatea, eventual unul condus de câţiva oameni isteţi. Ideal ar fi ca el să crească mult faţă de cât era atunci când te-ai alăturat, însă în orice caz vei câştiga experianţă de business şi vei cunoaşte oameni.
2. Ar fi bine să nu rămâi prea mult la primul job pe care îl prinzi, căci s-ar putea să nu-ţi placă. Continuă până când găseşti unul unde te vezi lucrând pentru câţiva ani.
3. Pleacă din ţară pentru cel puţin un an de zile. O să ai ocazia să te distrezi şi să vezi lucrurile altfel. Şi nu va trebui să-ţi faci griji pentru carieră în timpul ăsta. Oricum, nu e ca şi cum pierzi un an într-o perioadă economică prosperă. Când te vei întoarce î