Asumarea de către clienţi a unei părţi din riscurile aferente unei poliţe Casco le poate aduce acestora reduceri considerabile ale primelor de asigurare
Cu cât suntem dispuşi să participăm financiar alături de asigurătorul de la care avem poliţa Casco atunci când facem o daună cu maşina personală? Sau cu cât am fi dispuşi să primim mai puţin din valoarea maşinii atunci când ne este furată? Acest nivel al riscului pe care suntem dispuşi să ni-l asumăm în cazul unei poliţe reprezintă o franşiză. La schimb, primim o reducere a primei de asigurare, care în unele cazuri este substanţială, după cum o să vedeţi în simulările realizate cu sprijinul celor de la ottobroker.ro.
Cu cât acceptăm o franşiză mai mare, cu atât putem obţine o poliţă mai ieftină. Totuşi, câţi clienţi sunt deschişi să accepte preluarea acestor riscuri parţiale şi câte companii înţeleg introducerea franşizelor în oferte?
Deoarece timp de ani buni companiile de asigurări şi-au învăţat clienţii cu poliţe Casco extrem de acoperitoare, fără franşize, clienţii au ajuns să folosească aceste poliţe şi pentru despăgubirea unor daune foarte mici, ducând astfel frecvenţa daunei pe acest segment la o cotă periculoasă de 50%, spune Victor Şraer, şeful OttoBroker.
„Majoritatea clienţilor tind să aleagă poliţe cu franzişă zero, dar vedem mulţi care aleg o franşiză de 100 euro, având în vedere trei avantaje majore care vin la pachet: plătesc mai puţin pe poliţă, economisesc timp rezolvând singuri daunele mici, nu mai sunt penalizaţi la poliţa următoare“, explică Şraer.
Când optează clienţii pentru o poliţă cu franşiză
„Dacă reducerea (primei de asigurare, n.r.) acordată este mai mare decât franşiza, atunci clienţii sunt dispuşi să accepte oferta cu franşiză. De asemenea, clienţii care în ultimii ani nu au avut incidente sunt dispuşi să accepte o poliţă cu franşiză. Datorită con