Tarifele pentru metan achitate de populaţia din Republica Moldova sunt printre cele mai mici în Europa, dar sunt cu circa 30% mai scumpe decât în România şi de opt ori mai mari ca în Kazahstan, arată un studiu realizat de agenţia Ria Rating.
Experţii de la agenţia RIA Rating au calculat că populaţia din Republica Moldova procură gazul natural la un tarif de 534 dolari pentru o mie de metri cubi, situându-se pe locul 27 din 31 de state analizate. Tarife mai mici ca în ţara noastră sunt în Kazahstan, care dispune de rezerve importante de acest combustibil şi care a stabilit un cost de doar 69 de dolari pentru o mie de metri cubi. Urmează Belarus, care deşi importa anul trecut gaze naturale din Rusia la un preţ de 160 de dolari, a stabilit pentru populaţie un tarif de două ori mai mic - 84 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Ucraina ocupă locul trei după preţul mic la gazele naturale pentru populaţie. Astfel chiar dacă Ucraina procură de la Gazprom gaze naturale la preţuri europene, tariful pentru populaţie este de câteva ori mai mic – 119 dolari pentru o mie de metri cubi. Experţii ruşi menţionează că Ucraina îşi poate permite acest lucru, deoarece are rezerve proprii din contul cărora în mare parte sunt acoperite necesităţile sectorului privat.
Studiul relevă că în Rusia populaţia achită pentru gazele naturale 126 dolari pentru o mie de metri cubi, în România - 376 de dolari. Tarifele mai mici din România se datorează un producţii interne, care permite ţării vecine să-şi asigure circa 70% din necesar şi doar 30% să le importe din Rusia.
În Turcia consumatorii casnici achită un tarif de 561 dolari, în Croaţia – 648 dolari, în Slovacia – 706 dolari, în Estonia – 711 dolari, în Bosnia şi Herţegovina – 761 dolari, în Bulgaria – 763 dolari, în Letonia – 769 dolari, în Polonia – 790 dolari.
Cele mai mari tarife la metan sunt în Suedia – 1.740