„Mă îngrijorează ţări care, fundamental privind, sunt pur şi simplu aproape neguvernabile: Bulgaria, România, Italia”, a declarat G.Oettinger, Comisar European.
Vorbeşte oare domnul comisar european Oettinger în numele Comisiei Europene? Dacă da, aşa cum ar fi de presupus dacă s-ar urma regulile de joc încă în funcţie la nivelul instituţiei respective, atunci lucrurile sunt grave. Dacă ceea ce a afirmat cu privire la România, Bulgaria, Italia, Franţa, reprezintă o analiză autorizată de către Preşedintele Barosso, atunci mesajul respectiv priveşte posibilitatea ca primele trei ţări, fiind aproape a fi negruvernabile, să fie considerate drept o problemă reală de securitate structurală la nivelul UE, tot aşa cum nepregătita Franţă “pentru ceea ce ar trebui” ar putea să reprezinte o povară pentru zona euro. Şi mai rău ar sta lucrurile dacă am putea presupune că spusele comisarului Oettinger ar reprezenta cumva o poziţie a Germaniei, un fel de repoziţionare strategică înainte de Summitul de vară şi reuniunea G9.
Întrebări legitime deoarece este rarisim ca un comisar european să iasă public cu declaraţii care, vizibil, depăşesc domeniul său de competenţă şi care ţin, în momente foarte grave, de zona exclusivă de joc ce aparţine fie a preşedintelui Comisiei Europene, fie Preşedintelui Consiliului European. Rămâne, ca singură posibilitate logică, presupunerea că ar fi vorba despre o declaraţie în nume strict personal şi care nu angajează în nici un fel Comisia Europeană...posibil, numai că discursul său la Camera de comerţ germano-belgiano-luxemburgheză a fost ţinut în clitatea sa oficială. Aceasta m-a făcut să cer un punct de vedere din partea cabinetului său, trimis cu promtitudine de doamna Marlene Holzner, purtătoarea de cuvânt a domnului comisar.
În discursul său de la Camera de comerţ Germano-Belgiano-Luxemburgheză, Comisarul Oettinger a susţinut fap