TIMISOARA. Initiativa profesorului Dan Poenaru, prorector al Universitatii de Medicina, a avut in cele din urma trecere in Consiliul Local Timisoara. Alesii au interzis comercializarea Aurolacului in Timisoara, dar si folosirea acestuia in spatiul public.
Mai exact, consilierii locali au aprobat un proiect de hotarare care prevede interzicerea comercializarii produselor chimice cunoscute sub denumirea de aurolac, descrise ca bronz aluminiu, bronz argintiu sau bronz auriu.
Cu toate ca secretarul Ioan Cojocari nu si-a dat avizul de legalitate pe proiect, precizand ca nu exista temei legal in acest sens, alesii l-au votat totusi.
“Proiectul nu e legal si nu il pot aviza de legalitate. Consiliul local nu are competente in domeniu. Sunt legi in vigoare care interzic substantele chimice, nu putem interzice vanzarea de bronz aluminiu pentru ca aceasta subtanta nu este folosita doar de aurolaci, ci de toti cetatenii Timisoarei, la tamplarie, sa-si faca soba…”, a explicat Cojocari.
Si unul dintre directorii Politiei Locale Timisoara, Dorel Cojan, a explicat ca oamenii legii nu pot pune in aplicare hotararea, deoarece nu pot controla un asemenea produs, care se foloseste atat in gospodarie, cat si in industrie.
“In toate tarile europene este interzisa aceasta substanta. Noi nu avem dreptul sa interzicem o substanta interzisa de lege, dar incercam sa limitam comercializarea ei”, a tinut sa precizeze Radu Toanca. De altfel, Toanca a explicat, in expunerea de motive care insoteste proiectul de hotarare, cat este de periculos Aurolacul pentru organism.
“Consumul de Aurolac are un efect devastator asupra sanatatii consumatorului. Desi multi oameni nu privesc inhalantul ca facand parte din categoria drogurilor deoarece efectele sunt puternice, dar de foarte scurta durata, consumul indelungat duce la probleme grave de sanatate, inclusiv la deces, mo