Germanii si britanicii critica tot mai des Romania, dar si alte tari europene, pe motiv de instabilitate si lipsa de performanta in economie. Articolele din presa si declaratiile politice facute in acest sens se bazeaza de multe ori pe realitati. Dar nici cei care "arata cu degetul" nu stau 100% pe roze.
Romania atrage multe critici in ultima vreme, din partea altor state membre UE. Doua dintre acestea se arata destul de "agresive".
Presa din Marea Britanie desfasoara de mai multa vreme o campanie anti-romani, manifestandu-si ingrijorarea fata de imigrantii nostri, care alaturi de cei bulgari, ar periclita locurile de munca ale localnicilor.
Germania, care se vede pe sine ca "o mamica a Uniunii Europene", dupa cum remarca si Reuters, nu se zgarceste nici ea cu observatiile sarcastice la adresa Romaniei. Astfel, comisarul european pentru Energie, germanul Günther Oettinger a spus ca "il ingrijoreaza" tari care, "fundamental privind, sunt pur si simplu aproape neguvernabile: Bulgaria, Romania, Italia".
O tara "neguvernabila" suna destul de grav. Te duce cu gandul la un teritoriu cazut prada haosului si violentelor, unde ar trebui sa intervina eventual fortele de pace ca sa instaureze ordinea.
Noi, romanii, avem fara indoiala defectele noastre. Am exagera sa ne consideram cei mai productivi dintre europeni, in conditiile unor cifre macro-economice care ne plaseaza la polul saraciei Uniunii Europene. Dar chiar "neguvernabili"? Si chiar daca am fi, care-i problema, datoram ceva cuiva?
Da, avem o datorie publica de 37,8% din produsul nostru intern brut, dupa cum indica datele Eurostat la finele anului 2012. Si credeti ca datoria noastra incurca foarte mult sistemul economic planetar? Chiar daca prin absurd, nu am plati-o niciodata, greu de crezut ca s-ar produce vreun cataclism financiar. Aceasta datori