Între Viena şi Cluj, distanţa e mare, mai mult la figurat, decât la propriu. Să încerci o comparaţie între cele două oraşe este riscant. Dar, fiindcă metropola austriacă este, din mai multe raţiuni, un model urban pentru foarte mulţi clujeni, am considerat oportun să publicăm o comparaţie între două puncte de vârf ale celor două oraşe. Este vorba, pe de o parte, de ascensiunea în turnul Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca şi, pe de alta, de ascensiunea în turnul Pummerin al Catedralei Sfântul Ştefan (Stephansdom) din Viena.
Nu de mult timp, turiştilor le este permis accesul în turnul bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca. Turnul de factură neogotică, lipit de latura nordică a bisericii, este cunoscut ca fiind cea mai înaltă turlă de biserică din România. Construit în perioada 1837-1860, turnul actual l-a înlocuit pe cel baroc construit în 1744 şi demolat în 1763, după un cutremur.
Catedrala Stephansdom din Viena datează din 1147 şi are două turnuri pe faţada principală şi alte două turnuri laterale inegale. Turnul sudic se numeşte Hochturn şi este cel mai înalt, iar turnul nordic poartă denumirea de Pummerin de la celebrul clopot de 20 de tone realizat din 100 de ghiulele capturate de la turci în urma asediului eşuat asupra Vienei din 1683. Clopotul este folosit doar la ocazii speciale. Ambele turnuri laterale sunt accesibile turiştilor, în turnul sudic trebuie să urci cele 343 de trepte în timp ce în turnul nordic accesul se face atât prin intermediul treptelor cât şi prin intermediul unui lift.
La Viena, preţul unui bilet ce asigură accesul în turn este de 3,5 euro/ adult pentru turnul sudic şi 4,5 euro/ adult pentru turnul nordic. Comparativ, la Cluj, un adult plăteşte doar 5 lei pentru a urca în turnul bisericii. Desigur şi condiţiile sunt diferite. La Cluj, odată cu biletul de intrare primeşti şi un număr de telefon al singurei perso