După ce ieri, în presă au apărut informaţii că foştii conducători ai organismelor de supraveghere a asigurărilor şi pieţei de capital au dreptul la plăţi compensatorii de până la 19 salarii, respectiv peste 100.000 euro, pentru că le-au fost întrerupte mandatele, ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) confirmă aceste compensaţii, făcând însă precizarea că ele s-au plătit de către instituţiile respective, înaintea înfiinţării ASF. De asemenea, se confirm salariul preşedintelui ASF, Dan Radu Ruşanu, de 14.000 euro lunar.
Totuşi, unii foşti şefi din CSA şi CNVM, cum este cazul lui Daniel Tudor (fost preşedinte CSA), nu şi-au cerut aceste plăţi compensatorii la care aveau dreptul odată cu absorbirea instituţiilor de către ASF. Interesant este că foşti conducători din vechile instituţii de supraveghere au dreptul la aceste compensaţii chiar dacă fac parte din noua structură de conducere a ASF.
“Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF nu a plătit niciun salariu compensatoriu membrilor conducerii CNVM, CSSPP, CSA. Compensarea acestora s-a făcut până la data înființării ASF, pe baza contractelor avute cu fostele autorități”, se scrie într-un comunicat al instituţiei.
Autoritatea de Supraveghere Financiară funcționează începând cu data de 29 aprilie 2013 prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor fostei Comisii Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Autoritatea de Supraveghere Financiară este o o autoritate administrativă autonomă, independentă, autofinanțată și exercită atribuții de autorizare, reglementare, supraveghere și control asupra segmentului de piață non-bancară determinat prin lege (piață de capital, pensii private, asigurări).
Salariile compensatorii achitat