Comisia Europeană recomandă scoaterea României, Ungariei, Italiei şi a altor două ţări din UE de sub procedura de deficit excesiv, prin care executivul european forţează statele să-şi ţină deficitele în limitele stabilite prin tratatele comunitare. Pentru România, aflată sub acest mecanism restrictiv din 2009, recomandarea CE înseamnă că nu mai are de făcut ajustări semnificative şi că guvernul poate chiar cheltui mai mult, spun analiştii. În Ungaria, combativul premier Viktor Orban va revendica probabil victoria într-o lungă dispută cu UE în privinţa politicilor neortodoxe de reducere a deficitului şi stimulare economică.
„Este o veste bună pentru România deoarece sunt puţine ţări cu deficit bugetar mai mic de 3% din PIB. Astfel România nu mai are de făcut ajustări semnificative“, a explicat pentru Ziarul Financiar Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal. Potrivit CE, în afară de Bulgaria, Germania, Estonia, Luxemburg, Malta, Finlanda şi Suedia, toate ţările UE sunt sub procedură de deficit excesiv.
Malta ar putea părăsi acest club „select“ la doar şase luni de la intrare deoarece Comisia Europeană recomandă declanşarea procedurii în privinţa acestei ţări.
Procedura de deficit excesiv este declanşată atunci când statele înregistrează în deficit bugetar mai mare de 3% din PIB sau o datorie publică de peste 60% din PIB. Pentru a asigura respectarea limitelor, Comisia Europeană face recomandări specifice fiecărui stat. Dacă acestea nu sunt respectate, iar limitele sunt depăşite, CE poate hotărî sancţiuni precum îngheţarea fondurilor europene de dezvoltare.
Recomandările privind ridicarea procedurii de deficit excesiv, care pe lângă statele citate mai privesc Letonia şi Lituania, sunt făcute Consiliului ECOFIN, al miniştrilor de finanţe, care se va reuni pe 21 iunie pentru a decide dacă le dă curs sau nu.
Ridicarea