„S-a simţit nevoia de revigorare. Nu era cine altcineva să se ocupe”, spune preotul Pop Vasile Florin, din satul Pietrişu, comuna Găujani, care e şi sofer pe microbuzul de transport elevi, dar nu se dă în lături, la nevoie, nici de la alte treburi gospodăreşti, cum ar fi să vopsească gardul şcolii. Am ajuns la doi paşi de Dunăre, în judeţul Giurgiu, într-un loc în care natura dormitează, iar casele mici îşi ascund goliciunea sărăciei în spatele vegetaţiei abundente. Trei sate în componenţa acestei comune - Găujani, Pietrişu, Cetăţuia - cu vreo 5.000 de suflete.
Comitetul de iniţiativă
Să ne întoarcem puţin în timp, în 2011, când s-a produs aici un fenomen despre care s-ar putea spune că e ciudat în capătul acesta, la prima vedere neinteresant, de ţară. S-a făcut mai întâi un comitet de iniţiativă, format din Steliana Olteanu, educatoare pensionară, Mariana Mincă - profesoară, Cornelia Enache - referent de folclor, cu specializare în urma unui program susţinut de Universitatea Dalles, la care s-au adăugat Marian Vişana - instructor de dans, Livia Scutelnicu - la rândul ei promotoare a folclorului, Carmen Caragău - directoarea şcolii din Găujani şi Gică Marcu - contabilul şcolii. Comitetul s-a întrunit în câteva şedinţe, unde au venit şi alţi oameni din cele trei sate ale comunei. Fără oficialităţi, fără partide. S-a discutat pe îndelete. Ce probleme avem, ce trebuie rezolvat? Poftim de vezi - copiii se duc la şcoală şi, când joacă fotbal, o fac în noroi. Sau în praf. Comunitatea a dat verdictul - betonarea terenului de fotbal al şcolii.
Planul e gata, s-a dat sfoară-n sat
Comitetul de iniţiativă a scris proiectul. La acest capitol trebuie pusă în evidenţă implicarea unei fundaţii - „Parteneriat pentru Acţiune Comunitară şi Transformare”, în condiţiile în care Cristina Tătaru, facilitatorul PACT, venise deja la Găujani, arătându-le localnicil