Potrivit Legii de aprobare a OG nr. 8/2013 pentru modificarea Codului fiscal, publicată miercuri în Monitorul Oficial, firmele cu obiect de activitate în consultanţă, management şi jocuri de noroc, nou-înfiinţate, nu pot fi considerate microîntreprinderi, astfel că datorează impozit pe profit. În aceeaşi situaţie sunt şi cele cu un capital social subscris de minim 25.000 euro.
O serie de modificări referitoare la Codul Fiscal au fost anunţate miercuri în Monitorul Oficial. În Legea de aprobare a OG nr. 8/2013 se abroga prevederea ce stabilea că diurna pentru deplasarea salariaţilor este cheltuială deductibilă pentru plătitorii de impozit pe profit, când nivelul acesteia nu depăşeşte 2,5 ori cel pentru instituţiile publice.
De asemenea, se specifică asupra căror servicii prestate de nerezidenţi se datorează impozit pe venit. Se limitează aplicarea impozitului pentru servicii efectuate de nerezidenţi către rezidenţi, atât în România, cât şi în afara ţării, în domeniile: marketing, asistenţă tehnică, reclama şi publicitate, cercetare proiectare, consultanţă în orice domeniu şi serviciile prestate de profesiile libere (avocat, notar, expert contabil, auditor, arhitect, inginer).
Rămâne în aplicare obligaţia contribuabililor de a declara contractele cu servicii prestate de nerezidenţi pe teritoriul României în termen de 30 zile de la contractare/ modificare. Nu se declară contractele ce se realizeză efectiv în afara ţării. Declararea este realizata conform OpANAF nr. 1400/2012.
Pentru unele categorii de mijloace de transport se permite deducerea integrală a amortizării, se elimină pragul de 1.500 lei. Categoriile de mijloace de transport pentru care se permite deducerea integrală a amortizării sunt: cele utilizate în activităţi de intervenţii, servicii de pază, curierat, autoturismele utilizate de agenţii de vânzări şi achiziţii şi autoturismele u