Copiii cu autism din județ și familiile acestora pot beneficia de asistență de specialitate, gratuită, în cadrul Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism Suceava. Centrul oferă intervenții personalizate fiecărui beneficiar, în funcție de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare și disponibilitatea sa și a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru.
Centrul este deservit de personal specializat – psihologi şi/sau psihopedagogi instruiţi în lucrul cu persoane cu autism. Aceștia evaluează fiecare caz nou în parte și, împreună cu familia, realizează un plan de intervenție, pe termen mediu sau lung, în funcție de nevoile fiecăruia. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale cât și de grup. Psihologii de la centru fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe și oferă consiliere familiilor persoanelor cu autism.
Terapie de lungă durată
În acest moment, de serviciile Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Suceava beneficiază17 copii, cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, iar în perioada care urmează vor mai fi înscriși și alți copii.
Sabine Maria Bordeian, psiholog şi şeful centrului, ne-a explicat că Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism funcţionează în cadrul Centrului de Recuperare pentru Copii cu Dizabilităţi. „Până în prezent, asistenţa de specialitate acordată beneficiarilor a constat în evaluare în scopul identificării nevoilor specifice, stabilirea unui program individual de intervenție, precum şi terapie propriu-zisă. De asemenea, părinţii copiilor au beneficiat de consiliere, transfer de competenţe şi acces la materialele educative, în scopul continuării terapiei la domiciliu. Copiilor care vor fi înscrişi pe parcurs li se va oferi de asemenea acces la evaluare, program individualizat, transfer de competenţe căt