În ultima vreme coabitarea Ponta-Băsescu, PSD-PDL, România TV-B1TV merge aşa de bine că te şi miri să vezi că liderii USL-ului se înţeleg pe vreo chestiune de pe agenda publică.
După hârjoana pe tema culorilor politice de la congresul UDMR-ului, Ponta şi Antonescu s-au întâlnit şi au discutat pe marginea noii constituţii: cei doi lideri au ajuns la câteva concluzii în privinţa revizuirii Constituţiei. Aşadar, conform noilor prevederi Constituţionale, preşedintele nu va mai putea să numească premier pe cine vrea el – cum s-a întâmplat în 2009, după ce majoritate PSD-PNL-UDMR l-a propus ca premier pe Klaus Johannis, dar Băsescu i-a desemnat „la mişto” ca premieri pe Cătălin Predoiu, Lucian Croitoru, Liviu Negoiţă, pentru ca într-un final să fie numit şi votat favoritul preşedintelui: Emil Boc.
În ceea ce-l priveşte pe preşedinte, în noua Constituţie mandatul prezidenţial se reduce la 4 ani, prerogativele preşedintelui sunt diminuate în favoarea premierului.
Conform noii Constituţii, premierul va fi omul forte în Statul român, iar preşedintele (aşa cum ar fi normal) va avea mai mult atribuţii de reprezentare.
Aşa cum a dorit Victor Ponta, premierul va avea multă putere în Stat, dar va putea fi demis mai uşor, prin moţiune de cenzură (aşa cum se întâmpla până acum) sau dacă se crează altă majoritate în Parlament. De semnalat că prin moţiunile simple vor putea fi demişi miniştrii care sunt direct vizaţi de moţiune.
Indiferent cum se vor numi viitorii lideri ai României, premierul va fi mai puternic decât preşedintele. Această concluzie aparţine lui Ponta şi Antonescu şi va fi trecută în noua Constituţie dacă ea va fi votată.
O veste bună din noua Constituţie este faptul că referendumurile vor fi mai uşor de organizat şi de validat. Nimeni nu va mai putea impune românilor cvorumuri imposibile de participare (aşa cum s-a întâmplat în