Sute de persoane din Arad, fără serviciu, fără studii, cu situaţie materială precară sau chiar cu dizabilităţi, au fost formate profesional în cadrul unui proiect derulat din bani europeni. Dacă înainte să fie angrenaţi în proiect, mare parte din arădeni nu sperau să ocupe un loc de muncă cu acte în regulă, acum deţin chiar şi o certificare profesională recunoscută peste hotare.
De trei ani de zile şi Aradul a fost implicat într-un proiect derulat în mai multe regiuni din ţară. Este vorba de „Dezvoltarea de structuri ale economiei sociale in Regiunile Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia și Vest“ derulat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad. Parteneri ai proiectului sunt: Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, Baia Mare, Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Vâlcea şi Societatea de Servicii Sociale și Sănătate, Pecs, Ungaria. Proiectul a avut un buget total de aproape 19,4 milioane de lei, finanţarea fiind obţinută prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
Prin proiect, la nivelul municipiului s-a dezvoltat un centru de resurse care a desfăşurat activităţi de promovare a drepturilor persoanelor vulnerabile, pentru formarea profesională şi sprijinirea integrării pe piaţa muncii. De derularea serviciilor s-au ocupat formatori în economie socială, manageri de întreprindere socială și asistenți comunitari. Pentru alegerea calificărilor s-a făcut un studiu pe judeţ, pentru a se stabili care sunt cerinţele de pe piaţa arădeană a muncii. „Ne-am angajat la formarea a peste 800 de persoane din judeţ. Este important ca atunci când se derulează un asemenea proiect să iei în calcul ce locuri de mncă se găsesc. Beneficiarii deţin acum o diplomă recunoscută în Europa, deci se pot angaja în străinătate“, a susţinut Edita Iuhasz, director executiv al Direcţiei Generale