Doi ieșeni au ajuns de urgență la spital după ce au consumat carne de rață conservată prin metode tradiționale, „la untură”. Ei au fost diagnosticați cu botulism, o boală care apare la unele persoane în urma consumului de miere.
O femeie de 70 de ani și fiul ei s-au înfruptat cu carne de rață conservată tradițional la borcan, cu untură. Alimentul, considereat o delicatesă, i-a trimis direct pe patul de spital. Bătrâna a fost transferată direct la secția de Terapia Intensivă și conectată la aparate, scrie bzi.ro. Medicii spun că de vină ar fi o toxină din carne, care apare în spații închise.
„Starea pacientei mai bătrâne este mai gravă. Toxina este produsă de o bacterie care crește în spațiile anaerobe. Cei doi au consumat carne de rață, ținută la conservare sub untură de porc. Printre simptome se numara căderea pleoapelor, uscăciunea mucoaselor și modificari de deglutiție. Au fost și cazuri de botulism la persoane care au consumat miere de albine, depozitata în tuburi", a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, pentru bzi.ro. Tratamentul constă în administrarea unor medicamente care produce voma și curâță tubul digestiv de această toxină periculoasă.
Și mierea poate provoca botulism, iar riscul este foarte mare mai ales în cazul copiilor sub 1 an. Sporii care pot genera această infecție sunt prezenți în natură, în special pe florile plantelor polenizate de albine. Mierea de albine este consumată de cele mai multe ori în stare naturală, fără a fi sterilizată sau pasteurizată, și chiar dacă ar trece printr-un proces de pasteurizare, sporii de botulism tot ar fi prezenți.
Pentru adulți, cantitatea de spori de botulism ingerați nu reprezintă un pericol, întrucât intestinul adultului conține suficienți acizi pentru a face față cantității de toxine eliberată de această bacterie. Cei mici însă, nu dispun de ac