Scris de Diana Dutu - Pacienţii care doresc să fie trataţi de un anumit medic în spital, vor plăti până la 1.500 de lei pentru internare.
ARAD. În mediul privat, se poartă deja. La maternitate, spre exemplu, dacă viitorea mamă vrea să fie asistată la naștere de un medic anume, atunci trebuie să plătească. Totul e foarte transparent, taxele sunt stabilite diferențiat pe fiecare doctor, plata se face la casierie, pe baza unei chitanțe. O procedură… civilizată, până la urmă, care-i scuteşte pe pacienţi de gesturi mai delicate precum strecuratul unor atenţii în buzunarul personalului medical.
Oportunitatea oferită pacientului de a fi consultat ori tratat de un anumit medic ar putea fi transferată şi la spitalele publice. Evident, contra cost. Potrivit unui proiect de act normativ în lucru, „pacienţii care îşi exprimă în scris dorinţa de a fi trataţi de un anumit medic dintr-o anumită unitate sanitară publică vor plăti o sumă ce va fi stabilită de conducerea spitalului, dar care nu poate depăşi 1.500 de lei pentru internare şi 150 de lei pentru consultaţie”.
Interpelat pe acest subiect, preşedintele Colegiului Medicilor Arad, dr. Titus Ududec, punctează: „Introducerea acestor taxe e oarecum normală. În orice ţară există reguli de acest fel, taxele fiind stabilite în funcţie de gradul profesional/universitar al medicului care consultă sau operează pacientul. Este, în acelaşi timp, o oportunitate şi pentru pacient care are, astfel posibilitatea de a-şi alege medicul care să-l trateze.”(Re)distribuirea taxei
Banii plătiţi de pacient pentru medicul preferat vor fi împărţiţi în trei. 70% din sumă va merge spre medicul care conduce procesul terapeutic, 20% e atribuită personalului implicat în îngrijirea pacientului, iar 10% unităţii sanitare. În cazul intervenţiiilor chirurgicale, medicului anestezist îi revine cel puţin 20% din totalul taxei plătite de paci