Copiii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani ar putea presta, cu acordul părinţilor, activităţi necalificate cu caracter ocazional, iar zilierii ar putea fi plătiţi prin mijloace electronice, propunerile fiind făcute de Ministerul Muncii într-un proiect de modificare a Legii zilierilor.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.
Proiectul de act normativ prevede extinderea ariei "beneficiarului de lucrări", pentru ca forţa de muncă în regim zilier să poată fi utilizată, pe lângă persoana juridică, şi de persoana fizică autorizată şi întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale, intreprinderea familială.
Acelaşi proiect stabileşte că veniturile realizate de persoanele fizice apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat din activităţi necalificate cu caracter ocazional nu se iau în considerare la menţinerea dreptului de ajutor social, o asemenea derogare fiind de natură să încurajeze această categorie de populaţie pentru desfăşurarea de activităţi aducătoare de venituri care să ducă în final la creşterea ratei de ocupare a acestei categorii de populaţie.
Iniţiatorii proiectului vizează şi crearea posibilităţii copiilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani de a presta activităţi necalificate cu caracter ocazional numai cu încuviinţarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali şi numai pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi aptitudinile de care dau dovadă, fără a le fi încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, dreptul la educaţie şi periclitată starea de sănătate.
În d