* ieri a fost predată la roşu autorităţilor, în prezenţa ministrului Culturii, Daniel Barbu
Un milion de euro, 15 ani de cercetări, şase ani de muncă la restaurarea mănăstirii - cetate şi Măxineni se poate lăuda cu un monument unicat, după cum a explicat, ieri, la recepţionarea clădirii, cel mai apreciat arhitect specializat din domeniu, Călin Hoinărescu. "Există o suită în cascade la nivelul naşterii bolţilor, situaţie unică în sudul Dunării, pe care nu am mai întâlnit-o la niciun monument feudal, care îi dă clădirii un dinamism formidabil. Este cea mai rafinată construcţie", a spus arhitectul Hoinărescu.
La eveniment a fost prezent ministrul Culturii, Daniel Barbu, care s-a declarat încântat de ce a văzut. "Restaurarea este o resuscitare a unui monument care a murit de câteva ori şi sperăm, prin munca obştei de aici, să nu mai moară niciodată. Sper ca într-un an doi să avem din nou această biserică pentru sfintele slujbe, să fie din nou sfinţită aşa cum se cuvine, să nu mai fie doar un monument de inventariat, ci un trup viu al bisericii lui Hristos". El a mai precizat că pentru următorii şase ani Europa pune la dispoziţie României 600 de milioane de euro pentru monumente şi ar fi păcat să nu se profite la maxim de aceşti bani. Alături de ministru a fost şi Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a declarat presei: "Este o lecţie vie de renaştere a patrimoniului care reprezintă, în istorie, suflul, sufletul şi speranţa poporului nostru. Prin credinţă, prin cultură, şi prin frumuseţe şi printr-o coperare de excepţie între obştea monahală tânără de aici, prin Arhiepiscopie, cu autorităţile locale, Consiliul Judeţean şi sub auspiciile autorităilor centrale".
Biserica, ridicată între 1637-1651 de voievodul Matei Basarab, a rezistat până la Primul Război Mondial, când a fost dinamitată şi părăsită. Cercetările