Mai mulţi medici preferă să-şi păstreze funcţiile din instituţiile sanitare publice, deşi îşi rotunjesc veniturile în clinicile particulare. Legea nu le interzice.
Pacienţii care-şi permit se pot trata în clinicile particulare. Pentru ceilalţi, spitalele de stat rămân singura opţiune. Totuşi, mulţi sunt trimişi la privat pentru analize sau tratamente. „În iarnă, am fost la Centrul Mamei şi Copilului pentru nişte analize, însă medicul mi-a dat îndreptare să le fac la Extramed. Până la urmă, am mers în altă parte“, povesteşte Tamara Ţapu, economistă.
„În centrele private, nu aştepţi atât de mult ca la policlinică. Plăţile sunt la vedere şi asistentele sunt mai atente cu tine“, afirmă Oleg Mariuţă, funcţionar.
Pentru medicii bugetari, al doilea job este o sursă de venit atractivă. „Profesional suntem aici, la spitalele de stat. Material, e mai avantajos la privat. Fără această colaborare, n-aş putea participa la congresele din România. Doar pentru o deplasare plătesc cam 500 de euro“, explică Nicolae Buracovschi, otorinolaringolog la Spitalul Clinic Republican, care lucrează part-time şi la centrul Galaxia.
„Profesional suntem aici, la spitalele de stat. Material, e mai avantajos la privat“ - Nicolae Buracovschi, otorinolaringolog
Doctorul spune că în clinica particulară vin mai ales moldovenii care se întorc din străinătate şi vor să fie operaţi urgent. „De multe ori, chiar le recomandăm pacienţilor pe care-i primim la privat să meargă la Spitalul Republican. E vorba de tratamente mai lungi de zece zile“, susţine medicul.
„După ce termin programul de la Centrul Republican de Diagnosticare, lucrez la Petrumed. Pacientul nu vine cu o singură patologie. Îi recomand ce să facă în fiecare caz şi apoi el decide unde vrea să meargă pentru tratament“, spune şi endoscopistul Ion Chiriac.
Prins cu ocaua mică
Pe de altă parte, dire