Relațiile Rusiei cu Bruxelles-ul s-au degradat treptat de-a lungul ultimilor ani, dar mai ales după revenirea lui Putin la Kremlin.
Relaţia Rusiei cu Uniunea Europeana este in acest moment tensionată de decizia Moscovei de a furniza in continuare arme sofistricate regimului preşedintelui Bashar al-Assad, si de cea a Uniunii Europene de a ridica partial embargoul de arme pentru Siria, permitind companiilor europene sa îi inarmeze pe oponentii regimului Assad, luptatorii rebeli. Summitul anuntat pentru săptamina viitoare se va desfășura la Ekaterinburg la 3-4 iunie.
Relațiile sînt de două feluri, pe care oficialii ruși reușesc deseori sa le amestece in mod eficace. Pe de o parte, relațiile ruse cu Uniunea Europeană ca structură transnațională, peste care atârnă cererea insistentă a Moscovei de liberalizarea a regimului vizelor cetățenilor ruși pentu UE și ancheta, deocamdată împotmolită, lansată de Comisia Europeană asupra giganticului trust rusesc Gazprom.
La fel, recenta decizie luată la Bruxelles de a permite statelor membre în UE să înarmeze opoziția siriană a nemulțumit profund Kremlinul, care acum furnizează pe față armament sofisticat regimului de la Damasc.
Pe de altă parte, Kremlinul a jucat întotdeauna foarte abil pe relațiile diferite cu una sau alta dintre țările din UE. Puțin a reușit sa mentină legături strânse cu Germania si Italia, in vreme ce cele cu Marea Britanie s-au răcit la nivelul „războiului rece” după asasinarea la Londra, în 2006, a fostului ofițer din serviciile secrete rusesti Aleksandr Litvinenko, devenit critic al regimului lui Putin.
La fel, anunțul Marii Britanii, zilele trecute, că e gata sa înceapă deîndată înarmarea rebelilor sirieni, a răcit si mai mult relațiile dintre Kremlin si Londra.
Pe de altă parte, țări, precum Germania sau Italia, care importă mari cantități d