FRF a anunţat ieri pe site-ul său oficial că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a validat definitiv şi irevocabil prevederea din regulamentele FRF care impune apelul la TAS ca fiind obligatoriu. În contextul războiului dus de olteni cu federaţia, decizia Curţii Supreme poate avea efect devastator.
Pentru a înţelege efectele, e nevoie de un plonjon în trecut. Pe 9 februarie 2011, SC Fotbal Club Craiova SA îi rezilia unilateral contractul lui Victor Piţurcă, decizie contestată de actualul selecţioner la instanţele FRF, unde a solicitat 12 milioane de euro. Camera Naţională pentru Soluţionarea Litigiilor şi mai apoi Comisia de Recurs i-au dat dreptate lui Piţurcă, obligând societatea lui Mititelu să plătească daune de 7 milioane de euro. În acel moment, clubul oltean n-a mai apelat la TAS, aşa prevedea regulamantul, ci a mers direct în instanţele civile, de unde i s-a tras dezafilierea (controversa legată de citarea FRF în acest dosar e o altă discuţie). Ulterior, pentru a deţine un atu important în războiul început cu FRF, oltenii au ridicat în instanţă mai multe excepţii de nelegalitate privind regulamentele FRF.
Pe 10 iulie 2012, Curtea de Apel acceptă o singură excepţie, cea legată de articolul 36, alineatul 17, din RSJTF: „Deciziile Comisiei de Recurs a FRF/LPF sunt definitive şi executorii pe plan intern de la data pronunţării şi pot fi atacate doar la Tribunalul Arbitral al Sportului în termen de 21 de zile de la comunicare“. Mititelu a anunţat la vremea respectivă verdictul ca o mare victorie: cluburile nu mai erau obligate să apeleze la TAS, ci puteau să-şi rezolve controversele în instanţele civile. După decizia de ieri a Înaltei Curţi, rolurile s-au inversat. „Se dovedeşte că FRF a acţionat întotdeauna legal, în conformitate cu prevederile regulamentelor şi statutelor pe care toate cluburile afiliate au agreat să le respecte“, este replica