Aproximativ 300 de cetăţeni din comuna Pufeşti au fost la un pas de a rămâne fără case, deoarece exista pericolul ca acestea să fie inundate, în urma fisurării unui dig de protecţie. Nu este vorba despre o situaţie reală, ci de scenariul unui exerciţiu de alarmare publică pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor în caz de inundaţii. Scopul acestui exerciţiu, care s-a desfăşurat ieri în comuna Pufeşti, a fost acela de a pregăti populaţia şi persoanele responsabile, să ştie ce au de făcut în cazul în care o astfel de situaţie ar fi reală.
Conform scenariului, în urma fisurării unui dig de protecţie, erau în pericol de a fi inundate gospodăriile a aproximativ 300 de cetăţeni. De asemenea, peste 100 de elevi şi cadre didactice, care se aflau în clădirea şcolii în timpul desfăşurării exerciţiului, au fost evacuaţi în locul stabilit prin planurile specifice de intervenţie. Concomitent, echipa de intervenţie în caz de inundaţii a luat măsura consolidării digului de protecţie cu saci cu nisip.
La exerciţiu au participat echipa de înştiinţare – alarmare, de cercetare, echipa logistică şi cea de intervenţie la inundaţii, echipa medicală, precum şi echipaje de poliţie şi jandarmi. La finalul exerciţiului, pompierii au împărţit materiale informative cu reguli de comportare pe timpul şi după producerea unor inundaţii şi măsuri de prevenire a incendiilor la fondul forestier.
Tot ieri, înainte de exerciţiu, la Pufeşti a avut loc şi convocarea de pregătire pe grupe de comune. La activitate au participat preşedinţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, şefii centrelor operative cu activitate temporară şi şefii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din opt localităţi, respectiv Păuneşti, Rugineşti, Corbiţa, Tănăsoaia, Bogheşti, Homocea, Ploscuţeni şi Pufeşti. În timpul şedinţei s-au discutat aspecte cu privire la atribuţiile aut