Comisarul european trage un semnal de alarmă, comentează cotidianul german de mare tiraj, Oettinger avertizând că, în Europa, prea multă lume crede că lucrurile sunt în regulă, când, de fapt, Uniunea este un caz clar de instituţie ce trebuie radical restructurată. Chiar la Bruxelles, a completat în discursul său demnitarul comunitar, "adevărata dimensiune a problemelor nu a fost identificată". În loc să se preocupe de propria-i criză, Uniunea s-a comportat ca o asociaţie de binefacere pentru restul lumii, a punctat Oettinger.
Dincolo de cele trei state europene neguvernabile, la care a făcut referire, comisarul pentru energie a mai exprimat, conform ziarului citat, îngrijorări şi cu privire la situaţia economică precară a Franţei, ţară "zero pregătită" pentru reformele pe care trebuie să le întreprindă - dar şi faţă de manifestările eurosceptice din ce în ce mai pregnante în unele ţări cum ar fi Marea Britanie.
În privinţa Franţei, Oettinger a apreciat că are nevoie de un program de genul Agendei 2010, proiectul de guvernare cu efect mediu lansat de fostul cancelar social-democrat al Germaniei Gerhard Schröder, în baza căruia Republica Federală a reuşi să îşi asaneze economia în aşa fel încât aceasta să parcurgă cu minime suferinţe cea mai recentă criză. Despre Germania în sine, în schimb, creştin-democratul Oettinger a apreciat că se află la apogeu şi nu mai are putere de creştere. Pentru această prognoză, comisarul european a luat în calcul o agendă politică greşită a Berlinului: temele importante, a sugerat Oettinger, sunt altundeva, nu în banii pentru creşterea copiilor, cota de femei în administraţia afacerilor sau nivelul salariului minim.
Oettinger, adaugă Bild, a avut câteva comentarii de făcut şi pe subiectul "gaze de şist": în vreme ce în Germania se cere în instanţă interzicerea exploatării acestora (aşa numit