Nu ştiu de ce am impresia că actuala Putere va regreta, cât de curând, coborârea pragului de validare a unui referendum la doar 30% din numărul total de alegători înscrişi pe liste. Nu ştiu de ce am sentimentul că această lege, aprobată de Parlament în urmă cu numai două zile, se va dovedi că are două tăişuri, iar cei care se vor tăia primii în ea vor fi chiar aleşii USL.
Referendumul de demitere a primarului Aurel Simionescu, pe care Noua Republică vrea să-l declanşeze cât mai curând, are, în aceste noi condiţii, şanse mult mai mari să fie validat. Iar pentru primar, pericolul de a-şi pierde mandatul devine unul cât se poate de real. Aproape înfricoşător de real. Asta în contextul în care Partidul Noua Republică şi celelalte forţe politice din Opoziţie, dacă se alătură demersului, trebuie să convingă în jur de 50.000 de brăileni să vină la vot, din care circa 41.000 să voteze pentru demitere, adică exact cei care la alegerile locale de anul trecut nu l-au vrut primar pe Simionescu şi au votat cu contracandidaţii acestuia. Ceea ce, în contextul existenţei a aproximativ 162.000 de alegători în municipiu, nu mai sună a misiune aproape imposibilă. De fapt, primarul va putea fi demis de un număr mai mic decât cel al brăilenilor care l-au votat.
Sunt convins că parlamentarii actualei Puteri, atunci când au redus pragul de prezenţă la referendum la numai 30% s-au gândit, în primul rând, la cât de uşor va fi ca aleşii partidelor din Opoziţie să fie demişi. Avându-l din nou pe Băsescu în minte sau pe un viitor "Băsescu" provenit din rândul unui partid din afara USL, pesediştii, liberalii şi conservatorii n-au stat să analizeze prea mult problema. Prea s-au chinuit anul trecut să scoată voturi din mormânt şi piatră seacă, numai să atingă pragul ăla de 50%! Prea au riscat să se capete cu dosare penale, prea au cheltuit bani doar pentru a-i aduce pe u