Rând pe rând, elevii din mai multe judeţe au protestat în ultimele săptămâni prin grevă japoneză faţă de neplata abonamentelor de navetă de către Ministerul Educaţiei.
De aproape opt luni de zile, oficialii de la Educaţie spun că nu au bani pentru plata transportului elevilor din cauză că ar fi prea scump. În timp ce grevele japoneze sunt în toi, oficialii de la Ministerul Educaţiei susţin că există diferenţe mari între costurile pentru aceeaşi distanţă de la un judeţ la altul, fapt ce a dus la depăşirea sumei estimate pentru plata abonamentelor.
Astfel, peste 153.00 de elevi din 1. 400 de şcoli din România sunt în pericol să abandoneze şcoala din cauză că Ministerul Educaţiei nu a estimat bine suma pe care ar trebui să o plătească pentru transportul elevilor la şcoală, aşa cum prevede legea educaţiei naţionale.
Ioana Bondarenko este una dintre elevele care zilnic fac naveta din comuna Tuzla în oraşul Constanţa pentru a urma cursurile Colegiului Ovidius. Costul unui abonament lunar pe distanţa de 20 de kilometri dintre Tuzla şi Constanţa este de 230 de lei.
Ioana spune că pe timpul iernii s-a descurcat cel mai greu pentru că banii au fost puţini în condiţiile în care costurile întreţinerii familiei au crescut odată cu folosirea lemnelor.
„La început a fost mai greu, dar apoi am renunţat la haine sau alimente şi ne-am descurcat. Este posibil ca de la anul să mă transfer Colegiul „Carmen Silva” din Eforie pentru că aşa aş merge 3 kilometri pe jos şi aş ajunge la şcoală”, a spus pentru gândul Ioana. Eleva e sceptică că va primi banii de abonament.
„Am văzut la avizier un anunţ în care scria că ministerul încearcă să rezolve situaţia, dar nu se spunea nimic concret. Oricum sumele sunt uriaşe pentru familiile nevoiaşe. Ştiu elevi într-o situaţie mult mai grea ca a mea care s-au transferat la alte licee şi merg pe jos la şcoală”, a