Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF nu a plătit niciun salariu compensatoriu membrilor conducerii CNVM, CSSPP, CSA. Compensarea acestora s-a făcut până la data înfiinţării ASF, pe baza contractelor avute cu fostele autorităţi.
Autoritatea de Supraveghere Financiară funcţionează începând cu data de 29 aprilie 2013 prin preluarea şi reorganizarea tuturor atribuţiilor şi prerogativelor fostei Comisii Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Autoritatea de Supraveghere Financiară este o o autoritate administrativă autonomă, independentă, autofinanţată şi exercită atribuţii de autorizare, reglementare, supraveghere şi control asupra segmentului de piaţă non-bancară determinat prin lege (piaţă de capital, pensii private, asigurări).
Personalul ASF nu este plătit din diversele bugete ale statului, fiind o autoritate autofinanţată. Sursele de autofinanţare provin din veniturile proprii, obţinute în principal din cote aplicate asupra pe tranzacţiilor pe piaţa de capital, din taxele de autorizare şi funcţionare aplicate sau din amenzi aplicate societăţilor autorizate, supravegheate şi reglementate.
Salariile compensatorii
Salariile compensatorii achitate foştilor conducători ai autorităţilor comasate în ASF (până la 9 salarii în cazul CNVM sau până la 19 salarii în cazul CSA) au fost plătite de către fostele entităţi conform contractelor încheiate la începutul mandatelor cu acestea.
Conducătorii fostelor autorităţi, aprobaţi de Parlamentul României pentru a face parte din conducerea executivă sau neexecutivă a ASF, nu vor primi salarii compensatorii în cazul în care mandatul lor va fi încheiat înainte de termenul contractual.