Andrei Munteanu: „Cultura copiatului în R. Moldova va fi dezrădăcinată atunci când copilul va vedea utilitatea însuşirii programelor care li se cer.”
Tinerii care vor absolvi în acest an liceul vor da examenele de bacalaureat în perioada 4 şi 21 iunie. Pentru susţinerea examenelor au fost amenajate 100 de centre de bacalaureat, unde au fost instalate camere de luat vederi. Deşi mai sunt doar câteva zile până la primul examen numărul celor care se declară contra supravegherii video, care ar putea stresa elevii, este tot mai mare. Apărând această decizie, Maia Sandu, ministru al educaţiei a spus în repetate rânduri că îşi doreşte ca elevii să nu mizeze pe copiat şi fraudă atunci când îşi încep drumul în viaţă.
Gândită ca o pârghie de descurajare a copiatului, perceput de părinţi si elevi ca o normă şi nu ca o infracţiune, iniţiativa ministerului de a introduce un sistem general de supraveghere a examenelor de bacalaureat a fost criticată de diverse segmente ale societăţii.
Unii s-au arătat preocupaţi de stressul pe care îl vor suporta copiii, alţii au calificat drept nejustificate costurile pentru dotarea tehnica, de 7 milioane de lei, fără un randament cert.
Anul trecut practica supravegherii video a fost testată la trei licee din capitală, doar că elevii şi părinţii şi-au dat în scris acordul, spune directorul liceului „Gheorghe Asachi”, Boris Volosatâi. Pe de o parte această metodă, constată directorul liceului, este în favoarea examenelor care trebuie să fie ferite de posibilitatea de fraudare şi îi avantajează pe copiii sârguincioşi, care s-au pregătit de examene. Pe de altă parte această metodă nu este pe deplin democratică, lipsindu-l pe elev de posibilitatea de a alege:
„La începutul studiilor liceale, candidatului de a se înscrie la studii liceale i se pune pe masă şi regulamentul şi metodologia de examina