Guvernul a alocat 10 milioane de lei institutului pentru obţinerea avizelor necesare repornirii activităţii, deocamdată doar pentru fluzul de vaccinuri antigripale. Bebelușii care au nevoie de imunizare contra TBC nu vor avea însă parte de vaccin românesc în acest an. Sursa: Libertatea
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat astăzi că, din această toamnă, Institutul Cantacuzino va produce din nou vaccinuri antigripale.
Se preconizează că din noiembrie 2013 vor fi obţinute la Cantacuzino 3 milioane de doze de vaccin antigripal.
Nicolăescu a mai declarat că institutul va avea statut de instituţie strategică, astfel încât banii primiţi de la Guvern să nu fie consideraţi ajutor de stat. „Mai exact, Institutul Cantacuzino a primit, prin noua hotarare de Guvern, serviciu de interes economic general si va primi din fondul de rezerva al Guvernului 10 milioane de lei, suma care nu reprezinta ajutor de stat, ci compensatie financiara din partea statului”, a mai spus Nicolăescu.
Declinul singurul institut din România care producea vaccinuri a început în urmă cu trei ani, când a fost pierdută autorizația din partea Agenției Naționale a Medicamentului.
Producţia de vaccinuri la Institutul Cantacuzino are o importanţă strategică. Vaccinul va fi produs la un preţ mai mic, raportul vaccin de import - vaccin produs de Institutul Cantacuzino va fi de 2,5 la 1.
În anul 2012, dozele pentru vaccinarea antigripala au fost cumparate din străinătate, deoarece Institutul Cantacuzino și-a închis linia de producție. Anul 2012 a fost astfel primul în care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012 multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulter