Un sondaj Ernst&Young reflectă un grad de încredere scăzut în relansarea economiei naţionale
63% dintre respondenţi anticipează un acces la credit în scădere, iar 38% din aceştia se gândesc să dezinvestească
Deşi optimismul este la un nivel record în pieţele internaţionale, mediul de afaceri româneşti este dominat de sentimente negative, spune un studiu al companiei de consultanţă Ernst&Young.
Managerii companiilor din România privesc cu scepticism atât economia mondială, cât şi oportunităţile de pe piaţa locală. Doar 37% dintre aceştia se gândesc la creşterea afacerilor, cu un procent mai puţin decât cei care consideră că este timpul să dezinvestească.
Baza de capital pentru noi proiecte şi accesul restrâns la credit sunt invocate de respondenţii autohtoni ca factor care influenţează negativ o piaţă de fuziuni şi achiziţii pe care o anticipează ca fiind slabă în următorii ani.
În timp ce 52% dintre managerii companiilor chestionaţi la nivel global se aşteaptă la o îmbunătăţire a activităţii economice pe plan internaţional, doar 26% dintre executivii din România văd un asemenea parcurs pozitiv al economiei mondiale. Dimpotrivă, 43% se aşteaptă la un declin, prin contrast cu 13% cât este cifra indicată la nivel centralizat de studiul Ernst&Young.
Accesul la capital, principala problemă
Doar 32% dintre managerii din România cred că vom avea creştere economică, numai 19% întrevăd o reducere a şomajului. Cifrele stau încă şi mai prost în ceea ce priveşte majorarea câştigurilor corporaţiilor (12%), îmbunătăţirea stabilităţii pe termen scurt (9%) şi disponibilitatea creditului (5%).
În ceea ce priveşte condiţiile de finanţare, pesimismul din România este radical opus faţă de climatul favorabil din pieţele internaţionale. În timp ce la nivel global 50% văd valabil din ce în ce mai mult credit, în România numai