Specialiştii spun că mai puţin de 7 ore de somn pe noapte ne afectează grav sănătatea. În lume există însă o minoritate evaluată cu aproximaţie între 1% şi 3% din populaţie care doarme în mod natural 4 sau 5 ore pe noapte fără ca acest obicei să-i afecteze sănătatea. Este aşa-numita „elită insomniacă”.
Pentru majoritatea oamenilor, trezitul înainte de ora 5 dimineaţa înseamnă „trezitul cu noaptea-n cap”. Somnul de noapte sub 7 ore ne poate afecta performanţele fizice şi intelectuale, spun specialiştii. Şi nu numai atât, căci, cu timpul, ne putem alege cu probleme grave de sănătate, ca obezitatea, diabetul, cancerul sau riscăm chiar şi moartea prematură.
Există însă şi excepţii. Pentru o mână de oameni de pe planetă, somnul de noapte de 4 sau 5 ore este somnul ideal. Orice oră de somn în plus este pentru ei un somn inutil.
Somnul este „scris” în gene
Specialiştii au ajuns la concluzia că durata extrem de redusă a somnului de noapte ţine de genele respectivului individ care îi permit „să se refacă” în 4 sau 5 ore de somn, cât alţii în 7 sau 8 ore. Gena somnului redus se regăseşte la maximum 3% din populaţia globului, după cum au estimat specialiştii.
Ei au mai constatat că „insomniacii” sunt în general mai energici, mai eficienţi şi mai motivaţi în activităţile pe care le desfăşoară şi pot obţine performanţe profesionale remarcabile. Tipul genetic al fiecăruia dintre noi influenţează modul în care peste o sută de mecanisme ale creierului determină tiparul somnului unui individ.
Cei care nu posedă gena insomniei nu trebuie încerce să se „antreneze” după modelul insomniacilor genetici, deoarece nu vor obţine rezultatul scontat. Din contră, riscă să-şi deterioreze sănătate şi performanţele fizice şi intelectuale.
Lumea oamenilor care dorm puţin
Problema celor care dorm puţin a fost readusă în actualitate după moartea celebrulu