Un control desfășurat la nivel național de Ministerul Muncii, la direcțiile de evaluare a persoanelor cu handicap, a scos la iveală nereguli pe toată linia. În unele județe, aceste comisii funcționează fără medic și încadrarea în gradul de handicap se face doar pe baza hârtiilor aduse de pacient. Sursa: EVZ
Serviciile de evaluare a persoanelor cu handicap funcționează fără schema completă de personal în opt județe ale țării și în sectoarele 1, 3 și 5 al Bucureștiului. De exemplu, comisia din Olt nu are ocupate posturile de psiholog, medic și asistent social, cele din Mehedinți și din Tulcea nu au medic. Comisia din Giurgiu nu are nici medic, nici asistent social, cea din Maramureș funcționează fără psiholog, iar asistentul social are doar atribuții delegate.
În județul Covasna, psihologul are jumătate de normă, iar medicul lipsește cu desăvârșire. În Botoșani, postul de medic este vacant, iar până la ocuparea acestuia, atribuțiile sunt îndeplinite de medicul din cadrul comisiei de evaluare a copilului. Și în județul Ilfov, deși postul este medic este ocupat, în fișa postului nu se regăsește activitatea privind propunerea de încadrare în grad de handicap, încâlcându-se astfel prevederile art. 13 din Ordinul nr. 2 298/2012.
În județul Maramureș, rapoartele de evaluare complexă nu conțin toate informațiile prevăzute de lege, iar în județul Suceava nu se efectuează evaluarea vocațională și nici cea a nivelului de educație a persoanelor cu grad de handicap, din cauză că nu există nciiun psihoterapuet sau pedagog de recuperare. În județele Covasna și Olt nici măcar nu există proceduri de evaluare scrise și aprobate.
De departe, cel mai scandalos este faptul că judeţele Bistriţa Năsăud, Covasna, Ilfov şi Prahova, persoanele cu handicap nedeplasabile nu sunt evaluate la domiciliu, încălcându-se flagrant legea. În judeţele Botoşani, Ilfov și Sibiu, accesu