Universitatea trece prin cea mai neagră perioadă de la înfiinţarea, acum 50 de ani, a Institutului Pedagogic ce a stat la baza dezvoltării sale. După ce a încheiat anul trecut cu un deficit record, de peste 12 milioane lei, instituţia merge spre faliment: banii primiţi de la bugetul de stat sunt tot mai puţini, studenţii plătitori de taxe aşijderea, decontarea banilor pentru proiectele europene are loc cu mari întârzieri, iar prognozele nu sunt deloc încurajatoare.
Cum situaţiile-limită cer soluţii pe măsură, conducerea Universităţii a decis să facă ordine în statele de funcţii, urmând ca o cincime din angajaţi să fie concediaţi. Pentru că dacă veniturile nu cresc, e clar că trebuie să scadă cheltuilelile.
Rector speriat
De mai bine de un an, vistieria Universităţii e tot mai goală, motivul principal fiind diminuarea finanţării de la bugetul de stat. Dacă în 2011 instituţia primea prin Ministerul Educaţiei peste 44 milioane lei, în 2012 suma a scăzut la 37 milioane lei. Mai sumbru, pentru acest an rectorul Constantin Bungău nici nu ştie la ce să se aştepte, dat fiind că săptămâna trecută Ministerul încă nu trimisese Universităţii contractul instituţional, actul prin care se alocă finanţarea pentru 2013.
"Sperăm să primim măcar aceeaşi sumă ca anul trecut, dar semnalele sunt că vom avea un buget de 90% faţă de 2012. Acest lucru mă sperie", recunoaşte rectorul. În condiţiile în care prognoza financiară arată că, fără o redresare temeinică, salariile vor înghiţi 97% din finanţarea de bază a Universităţii, adică din banii de la stat şi din cei adunaţi din taxe, reacţia sa nici nu-i de mirare.
Unii în minus, alţii pe plus
Pe lângă finanţarea incertă, Universitatea are în continuare probleme şi din cauza proiectelor pe fonduri europene, care, culmea ironiei, ar fi trebuit să sporească veniturile instituţiei. Decontarea sumelor utilizate